Print

Kampionati i automobilizmit në Grashticë

Grashticë, 2022Në të dielën e fundit të Korrikut u mbajtën garat e kampionatit të automobilizmit në Grashticë, ku morën pjesë garues me emra të njohur. Njeri ndër ta ishte Valdet Kaçandolli i cili me shumë pasion dhe entuziazëm garoi fuqishëm me SUZUKI SWIFT R-WRC i cili u rëndit në pozitat e para me kohë prej 01::34.607. Valdet Kaçandolli mori vendin e parë në kategorinë e IX dhe vendin e parë në kategorinë e III në CEZ. Gara përcolli emocione dhe adrenalinë të lartë tek të gjithë, duke filluar nga ndjeksit e flakt të garës e deri tek garuesit. Kjo garë përveç që pati si qëllim të sjellë emocione të reja tek ne, këtë herë gara kishte edhe karakter memorial, pasi u përkujtua ish-anëtari i AK Prishtina Racing Team, Ard Selimaj, i cili dhjetë vjet më parë pati humbur jetën tragjikisht. Ndërsa, gjeni më poshtë disa momente të shkrepura gjatë garës:

ALL-GRIP-1

TEKNOLOGJIA 4X4 NGA SUZUKI

Në vitin 1970 Suzuki zhvilloi modelin e parë me lëvizje me të gjitha rrotat 4X4: Jimny LJ10. Për 50 vjet, teknologjia 4X4 ka ofruar zgjidhjen më të mirë për çdo nevojë. Teknologjia Suzuki 4×4 siguron komoditet, siguri dhe kontroll maksimal në të gjitha sipërfaqet. Dy zgjidhje teknologjike janë në dispozicion: Teknologjia ALLGRIP: AUTO,  SELECT dhe  PROTeknologjia 4X4 E-Four ALLGRIP AUTO. Vetëm kënaqësi të ngasjes.Do të keni qetësinë maksimale kur vozitni falë sistemit ALLGRIP AUTO i cili ju ndihmon të ruani kontrollin maksimal edhe në rrugë të rrëshqitshme ose me borë, duke ju lënë vetëm kënaqësinë e drejtimit.  Sistemi 4X4 shpërndan automatikisht më shumë fuqi shtytëse momentale në rrotat e pasme kur detekton rrëshqitje të rrotave. Teknologjia ALLGRIP AUTO ofrohet në Suzuki SWIFT dhe Suzuki IGNIS. ALLGRIP SELECT. Zgjidhni rrugën tuajMe ALLGRIP SELECT, ju keni lirinë të zgjidhni modalitetin e përsosur për të trajtuar çdo rrugë, duke mbajtur të pandryshuar stilin tuaj të drejtimit. Zgjedhësi ALLGRIP me 4 mënyrat e tij të drejtimit siguron kontroll dhe kënaqësi maksimale . AUTO MODE. Modaliteti ideal për jetën e përditshme, promovon efikasitetin e karburantit dhe, bazuar në kushtet e rrugës dhe stilin e drejtimit, transferon automatikisht çift rrotullues në boshtin e pasmë për të siguruar sigurinë maksimale. SPORT MODE. Përmirëson reagimin ndaj komandave. Shpërndarje e ndryshme e fuqisë momentale që përmirëson performancën dhe ofron argëtim në ngasje. SNOW MODE. I përkryer në dëborë, rrugë të papastërta dhe sipërfaqe të tjera të rrëshqitshme. Përmirëson tërheqjen gjatë përshpejtimit dhe promovon stabilitet. LOCK MODE. Në sipërfaqe jashtëzakonisht të rrëshqitshme si akulli, balta ose rërë, sistemi maksimizon transferimin e fuqisë momentale në rrotat e pasme. Kjo së bashku me kontrollin e tërheqjes TCS, një funksion i pranishëm në ESP, bën të mundur kapërcimin e pengesave të papritura. Me arritjen e shpejtësisë 60 km/h, sistemi kalon automatikisht në modalitetin e borës. Teknologjia ALLGRIP SELECT është e disponueshme në Suzuki VITARA dhe Suzuki S-CROSS. ALLGRIP PRO. Kudo! Ka rrugë që janë të pamundura për të gjithë, ose pothuajse të pamundura. Pse të kufizoni frymën tuaj të aventurës? Sistemi ALLGRIP PRO ju ndihmon të kapërceni sfidat tuaja dhe të arrini qëllimet më të pamendueshme. ALLGRIP PRO, ju ofron aftësi maksimale jashtë rrugës për të kënaqur shpirtin tuaj të aventurës. Me një sistem të aktivizueshëm me katër rrota me reduktues, do të arrini kudo. Një kuti transferimi ju lejon të kaloni nga 2WD në 4WD edhe me automjetin në lëvizje (deri në 100 km/h). Kur zgjidhet modaliteti 4WD, sistemi lidh drejtpërdrejt rrotat e përparme dhe të pasme, duke shpërndarë fuqinë momentale në të katër rrotat në mënyrë të barabartë. Kur terreni bëhet më i vështirë, është e mundur të zhvendoset leva e transmisionit në 4H për të kyçur makinën 4WD. Për të përballuar pjerrësitë më ekstreme, është e mundur të përdorni modalitetin 4L, duke futur ato të reduktuara. Duke u kthyer në rrugët e asfaltuara, thjesht kthejeni levën në 2H për t’u kthyer në lëvizjen me dy rrota. Bllokimi pneumatik në qendrat e përparme do të shkëputet automatikisht, duke reduktuar kështu konsumin e karburantit dhe zhurmën. Teknologjia ALLGRIP PRO është e disponueshme në Suzuki JIMNY.

Suzuki-Hybrid-1

SUZUKI HYBRID

Suzuki Hybrid është i shkëlqyeshëm, nuk ka nevojë për rimbushje, ofron efikasitet të karburantit, është miqësor ndaj mjedisit dhe siguron rehati maksimale.Falë paketës kompakte të baterive, hapsirat e brendshme të makinës nuk pësojnë asnjë ndryshim dhe nuk ka nevojë të karikoni makinën tuaj, sepse ajo rikarikohet vetë gjatë ngadalësimit.Mbajeni stilin tuaj të drejtimit të pandryshuar dhe zbuloni lirinë maksimale të drejtimit Hybrid, duke reduktuar konsumin e karburantit dhe duke reduktuar emetimet CO2. Çdo segment dhe kategori ka teknologjinë e vet. Gama e Suzuki dallohet në:– Teknologji hybrid 12V, e disponueshme në modelet e segmentit B të gamës Suzuki: Ignis dhe Swift.– Teknologjia hybrid 48V, e disponueshme në modelet e segmentit C: Vitara dhe S-Cross. Teknologjia Hibride përbëhet nga një alternator ISG (Integrated Starter Generator) dhe një bateri litium-jon dhe nuk kërkon rimbushje, sepse makina rikarikohet në mënyrë autonome gjatë ngadalësimit. Teknologjia Hybrid 12V është i disponueshëm në IGNIS dhe SWIFT 1.2 Dualjet nga 83 kuaj fuqi. Në këtë rast, sistemi hybrid ndihmon motorin e nxehtësisë duke përdorur një motor elektrik 12V (ISG-Integrated Starter Generator), me peshë vetëm 6 kg, i cili funksionon në kombinim me një bateri litium-jon. Është një sistem hibrid optimal, i projektuar për të ofruar jo vetëm efikasitet të karburantit, por edhe për sa i përket hapësirës dhe ekuilibrit të përgjithshëm të peshës. Bateria rikarikohet në mënyrë autonome dhe efektive në fazat e ngadalësimit për të pasur gjithmonë mbështetje maksimale në fazat e rikuperimit dhe përshpejtimit. Teknologjia Hybrid 48V është e disponueshme në VITARA dhe S-CROSS me 129HP 1.4 Boosterjet. Teknologjia Suzuki Hybrid përbëhet nga një motor elektrik 48V, i cili gjithashtu kryen funksionet e alternatorit dhe motorit startues, një baterie litium-jon dhe një konvertues 48-12 V. Sistemi Suzuki Hybrid 48V garanton ndihmë të vazhdueshme për motorin termik dhe një rritje të energjisë së rikuperuar gjatë ngadalësimit, duke përmirësuar performancën e drejtimit dhe duke reduktuar konsumin e karburantit.

Ngasje-autonome

NGASJE AUTONOME

Suzuki ofron pajisje të sofistikuara të ngasjes autonome: Frenim automatik emergjent, Mbajtjën e korsisë, Sistemi i detektimit të përgjumjes, Njohja e shenjave të trafikut, Blind Spot Assist, Adaptive Cruise Control, etj. Frenim automatik emergjent. Gjatë vozitjes, funksioni i frenimit automatik emergjent identifikon dhe shmang rrezikun e një përplasjeje me një automjet përpara ose një këmbësor. Kur zbulon një përplasje të mundshme, funksioni, në varësi të situatës, mund të paralajmërojë shoferin, ta bëjë frenimin më efektiv ose të frenojë në mënyrë autonome. Mbajtja e korsisë. Në shpejtësinë 60 km/h ose me shpejtësi më të larta, funksioni “straight guide” monitoron drejtimin e saktë të makinës dhe sinjalizon shoferin në rast se makina del aksidentalisht nga korsia, duke bërë që timoni të dridhet dhe të lëshojë një sinjal drite në panel. “Qëndroni zgjuar” – monitorimi i përgjumjes “qëndroni zgjuar” është krijuar për të monitoruar drejtimin brenda korsisë. Nga 60 km/h e lart aktivizon alarm zanor dhe vizual nëse automjeti fillon të rrëshqasë jashta korsisë për shkak të përgjumjes së shoferit. Njohja e shenjave të trafikut –  Kur sistemi detekton një shenjë rrugore, si p.sh. një kufi shpejtësie ose nuk ka tejkalim, ai e shfaq atë në instrumental për t’ju ndihmuar të mbani mend gjithmonë se cilat shenja rrugore janë të vlefshme në atë pjesë të rrugës. Mund të shfaqen maksimumi tre sinjale në të njëjtën kohë. Blind Spot Assist – Në shpejtësi mbi 15 km / orë, sistemi i këndit të vdekur zbulon praninë e automjeteve të tjera në pikat e verbëra pas shoferit duke ndezur një LED në pasqyrat e pamjes së pasme. Nëse shoferi tregon qëllimin për të ndryshuar korsinë me shigjeta, sistemi e paralajmëron atë për praninë e makinave të tjera me një sinjal akustik. I njëjti funksion është në gjendje të sinjalizojë afrimin e automjeteve të tjera kur dilni mbrapa nga një parking me shikueshmëri të dobët. Adaptive Cruise Control përdor radarin me valë milimetrike për të matur distancën nga automjeti përpara dhe për të ruajtur automatikisht distancën e paracaktuar midis automjeteve sipas cilësimeve të zgjedhura nga shoferi nga tre nivele (i shkurtër, i mesëm dhe i gjatë). Kur nuk ka automjete përpara, sistemi ruan shpejtësinë e vendosur nga shoferi (nga 40 në 160 km / orë).